Dziennik Gazeta Prawana logo

Wcześniejsze złożenie wniosku o urlop wychowawczy nie wydłuża ochrony

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i WspólnicyDGP
8 grudnia 2011

Pracownik złożył wniosek o urlop wychowawczy z trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Czy oznacza to, że od tego dnia korzysta on już z ochrony stosunku pracy?

Zgodnie z art. 1861 kodeksu pracy pracownik, który złożył pracodawcy wniosek o urlop wychowawczy, korzysta z ochrony przed wypowiedzeniem. Rozwiązanie z takim pracownikiem umowy jest dopuszczalne, tylko gdy uzasadniony jest tryb dyscyplinarny albo w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą tzw. przyczyny niedotyczące pracownika (np. redukcja zatrudnienia), a urlop jest co najmniej trzymiesięczny. Co istotne, ochrona rozpoczyna się już w dniu złożenia przez pracownika wniosku i trwa do dnia zakończenia urlopu. Zgodnie z par. 1 rozporządzenia z 16 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego (Dz.U. nr 230, poz. 2291) pracownik powinien złożyć wniosek na dwa tygodnie przed rozpoczęciem urlopu. Dopuszczalne jest jednak złożenie go też wcześniej. Przepisy nie określają maksymalnego wyprzedzenia, z jakim pracownik może złożyć wniosek.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.