Dziennik Gazeta Prawana logo

Wypowiedzenie nie zależy od upływu 6 miesięcy zatrudnienia

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
24 listopada 2011

Umowę na czas określony można wypowiedzieć tylko pod pewnymi warunkami. Kiedy jest to możliwe?

Wyjątek od zasady, że umowy na czas określony nie można wypowiedzieć, wprowadza art. 33 k.p. Zgodnie z nim przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem. Wskutek wprowadzenia powyższej klauzuli strony stosunku pracy uzyskują możliwość wypowiedzenia umowy terminowej. Ponadto należy zauważyć, iż zgodnie ze stanowiskiem Sądu Najwyższego wyrażonym w uchwale z 14 czerwca 1994 r. (I PZP 26/94) strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem także w okresie trwania umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, np. w formie aneksu do zawartej już umowy.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.