Po przywróceniu do pracy trzeba zwrócić otrzymaną odprawę

Monika Krzyszkowska-Dąbrowska, PricewaterhouseCoopers Legal
Monika Krzyszkowska-Dąbrowska, PricewaterhouseCoopers LegalDGP
18 listopada 2011

Pracownik, który został zwolniony z przyczyn dotyczących zakładu pracy, odwołał się do sądu pracy od złożonego mu wypowiedzenia. Czy w przypadku przywrócenia go do pracy pracodawca będzie mógł skutecznie żądać zwrotu wypłaconej mu odprawy?

Ustawa o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników przewiduje w art. 10 ust. 1 obowiązek wypłaty odprawy również w przypadku zwolnień indywidualnych. Zasadniczo odprawa pieniężna jest należna, gdy wyłącznym rzeczywistym powodem uzasadniającym rozwiązanie stosunku pracy są przyczyny niedotyczące pracownika (por. wyrok Sądu Najwyższego z 3 listopada 2010 r. (I PK 81/10). Staje się ona wymagalna z dniem rozwiązania umowy o pracę.

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.