Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy aby zdarzenie zostało uznane za wypadek przy pracy musi wydarzyć się w miejscu pracy

Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i Wspólnicy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Raczkowski i WspólnicyDGP
1 września 2011

Z tytułu wypadku przy pracy pracownikowi przysługują określone świadczenia z ubezpieczeń społecznych. Czy będą one również przysługiwały, gdy wypadek wydarzył się poza miejscem pracy, np. podczas podróży służbowej pracownika?

Pojęcie wypadku przy pracy zostało zdefiniowane w art. 3 ust. 1 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. Zgodnie z tym przepisem wypadkiem przy pracy jest nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą. O związku zdarzenia z pracą możemy mówić, gdy nastąpiło ono podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności oraz poleceń pracodawcy lub innych czynności wykonywanych na rzecz pracodawcy nawet bez polecenia. Dane zdarzenie również nastąpi w związku z pracą, jeżeli miało miejsce w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między jego siedzibą a miejscem wykonywania pracy.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.