Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy za zakaz konkurencji obowiązujący po rozwiązaniu zlecenia należy się odszkodowanie

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
5 maja 2011

Chcąc zabezpieczyć swoje interesy firmy coraz częściej zawierają umowy o zakazie konkurencji nie tylko ze swoimi pracownikami, ale także z osobami świadczącymi pracę na podstawie umowy cywilnoprawnej, np. umowy-zlecenia. Czy w umowie-zleceniu zleceniobiorca może w ogóle zobowiązać się do niepodejmowania działań konkurencyjnych wobec zleceniodawcy?

Kodeks cywilny nie zawiera regulacji dotyczącej klauzuli konkurencyjnej w umowie-zlecenia, a kodeksu pracy nie stosuje się co do zasady w stosunkach cywilnoprawnych. Należy jednak uznać, że zastosowanie w umowie-zleceniu klauzuli o zakazie konkurencji w czasie i po ustaniu umowy-zleceniu jest możliwe zgodnie z zasadą swobody umów przewidzianą w art. 3531 k.c. Strony umowy cywilnoprawnej mogą przecież tak kształtować łączący je stosunek, aby odpowiadało to celowi zawartej umowy i realizacji pożądanych zamiarów. Wszelkie zobowiązania wynikające z umowy-zlecenia nie mogą być jednak sprzeczne z właściwością (naturą) stosunku, ustawą oraz zasadami współżycia społecznego. Tak też wskazano w wyroku Sądu Najwyższego z 11 września 2003 r. (III CKN 579/01, OSNC 2004/10/167).

Pozostało 18% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.