Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy do okresu pracy można zaliczyć okres urlopu bezpłatnego na wykonywanie innej pracy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy Fot. Arch.DGP
7 lipca 2010

Czasami pracodawcy zawierają porozumienie, na mocy którego ustalają, iż pracownik może skorzystać z bezpłatnego urlopu w celu wykonywania pracy u innego pracodawcy. Takie uzgodnienia oznaczają zawieszenie stosunku pracy z pracodawcą udzielającym urlopu. Czy okres takiego urlopu będzie jednak uwzględniany przy ustalaniu okresu pracy, od którego zależą uprawniania pracownicze u dotychczasowego pracodawcy?

Urlop bezpłatny stanowi okres, w którym mimo trwania stosunku pracy zawieszeniu ulegają wzajemne obowiązki i uprawnienia stron tego stosunku. Co prawda korzystający z tego urlopu nie traci statusu pracownika, jednakże okres przebywania na urlopie nie podlega wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze (art. 174 par. 2 k.p.).

Pozostało 30% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.