Kiedy pracownik może uwolnić się od odpowiedzialności za szkodę w mieniu powierzonym

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie Fot. Arch.DGP
23 czerwca 2010

Pracownik może się uwolnić od odpowiedzialności za szkodę powstałą w powierzonym mu mieniu, jeśli wykaże, że powstała ona z przyczyn od niego niezależnych. Czy w tym celu konieczne jest udowodnienie przez pracownika, że przyczyny niezależne od niego były wyłączną przyczyną powstania szkody?

Pracownik, któremu powierzono mienie z obowiązkiem zwrotu lub wyliczenia się, co do zasady odpowiada za szkodę powstałą w tym mieniu w pełnej wysokości. Od tej zaostrzonej odpowiedzialności pracownik może się uwolnić, jeśli wykaże, że szkoda wywołana została przez przyczyny od niego niezależne, a w szczególności wskutek niezapewnienia przez pracodawcę warunków umożliwiających zabezpieczenie powierzonego mienia (art. 124 par. 3 k.p.).

Pozostało 35% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.