Pracodawca zatrudnia pracownika znajdującego się w okresie ochrony przedemerytalnej. Podczas badań lekarskich lekarz medycyny pracy stwierdził, że utracił on zdolność do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku. Pracodawca nie ma możliwości powierzenia mu pracy innego rodzaju i chce go zwolnić. Czy może to zrobić, a jeśli tak, to w jakim trybie?
Art. 39 kodeksu pracy zabrania wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi, któremu brakuje nie więcej niż cztery lata do osiągnięcia wieku emerytalnego, pod warunkiem że okres zatrudnienia umożliwia mu uzyskanie prawa do emerytury z osiągnięciem tego wieku. Zatem nawet w sytuacji opisanej powyżej spełnienie kodeksowych przesłanek uniemożliwi pracodawcy podjęcie radykalnych decyzji. Jedyną możliwością pozostanie w tej sytuacji zmiana wymiaru zatrudnienia powiązana z redukcją wynagrodzenia, co dopuszcza art. 43 pkt. 2 k.p. Ze względu jednak na wyjątkowy charakter tego przepisu nie powinien on być interpretowany rozszerzająco.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)