Wielu pracodawców wyposaża pracowników w środki techniczne niezbędne do pracy np. w telefon czy samochód służbowy. Jeżeli pracownik jest przez dłuższy czas nieobecny w pracy, bo np. korzysta z urlopu wychowawczego, pracodawca może żądać zwrotu powierzonego mienia. Czy odmowa zwrotu sprzętu uzasadnia rozwiązanie umowy o pracę?
Pracownik jest zobowiązany do wykonywania poleceń pracodawcy, które dotyczą pracy i nie są sprzeczne z przepisami prawa oraz umową o pracę (art. 100 par. 1 k.p.). Jeżeli pracodawca wezwie pracownika do oddania mu powierzonego sprzętu i podejmie odpowiednie kroki mające na celu odzyskanie sprzętu, a pracownik odmówi jego wydania, może to zostać zakwalifikowane jako niewykonanie polecenia pracodawcy. Art. 100 par. 2 pkt 4 k.p. nakłada też na pracownika obowiązek dbania o dobro pracodawcy. A takie zachowanie może stanowić naruszenie powyższego obowiązku, np. gdy pracodawca nie może powierzyć niezwróconego sprzętu innemu pracownikowi zastępującemu nieobecnego pracownika i w konsekwencji jest zmuszony kupić nowy sprzęt. Naruszenie powyższych obowiązków uprawnia pracodawcę do wypowiedzenia pracownikowi umowy o pracę. Co istotne, będzie to możliwe dopiero po powrocie pracownika do pracy, bowiem wypowiedzenie umowy o pracę w okresie usprawiedliwionej nieobecności jest niedozwolone.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
