Czy za czas niewykonywania pracy z powodu powodzi należy się wynagrodzenie

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy PwC Legal
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy PwC LegalDGP
4 czerwca 2010

W związku z powodzią i zalaniem budynków, w których mieści się zakład produkcyjny, niektóre firmy musiały zawiesić działalność i poinformować pracowników, że firma pozostanie zamknięta do odwołania. Czy za ten czas pracownikom należy się wynagrodzenie?

Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, czy pracownik był w tym czasie gotowy do wykonywania pracy i czy przerwa w pracy nie nastąpiła z jego winy. Sytuację zamknięcia zakładu pracy na czas powodzi można traktować jak przestój w rozumieniu art. 81 kodeksu pracy. Kodeks nie zawiera definicji przestoju. Można przyjąć, że jest to przerwa w funkcjonowaniu zakładu pracy wywołana przeszkodą uniemożliwiającą wykonywanie pracy. Może on wynikać z przyczyn leżących po stronie pracodawcy (np. awaria, brak prądu) lub pracownika. Przestój mogą spowodować także przyczyny atmosferyczne i klęski żywiołowe.

Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.