Kiedy choroba chroni przed wypowiedzeniem umowy o pracę

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
15 września 2009

Nieobecność pracownika w firmie spowodowana chorobą wyklucza możliwość złożenia mu przez pracodawcę wypowiedzenia. Co będzie, gdy pracownik wykaże później, że w dniu otrzymania wypowiedzenia był chory?

Co do zasady, ochrona pracownika przed wypowiedzeniem stosunku pracy trwa przez okres jego nieobecności spowodowanej chorobą (art. 41 k.p.) W praktyce zdarza się, iż pracownik, który otrzymał wypowiedzenie, niezwłocznie dostarcza zaświadczenie lekarskie o czasowej niezdolności do pracy obejmujące dzień otrzymania wypowiedzenia, aby w ten sposób uchronić się przed jego skutkami. Czy złożone przez pracodawcę wypowiedzenie nie narusza zakazu wypowiadania umów o pracę przewidzianego w art. 41 k.p.?

Pozostało 37% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.