Nowy obowiązek wyznaczenia pracownika odpowiedzialnego za wykonywanie czynności z zakresu ochrony przeciwpożarowej i ewakuacji stał się przedmiotem powszechnej krytyki ze względu na wysokie wymagania formalne w zakresie wyszkolenia, jakie musi spełniać taki pracownik. Resort pracy już przedstawił projekt nowelizacji k.p., mający złagodzić te wymagania. Jakie kwalifikacje obecnie musi spełniać taki pracownik i jakie w tym zakresie zmiany proponuje ministerstwo?
Artykuł 2091 par. 1 pkt 2b k.p. stanowi, że wykonywanie czynności w zakresie ochrony przeciwpożarowej i ewakuacji pracowników powinno odbywać się zgodnie z przepisami ustawy o ochronie przeciwpożarowej. Zgodnie z art. 4 ust. 2b tej ustawy, czynności z zakresu ochrony przeciwpożarowej i ewakuacji osób w zakresie podstawowym, o którym mowa w art. 4 ust. 1 ustawy, może wykonywać osoba posiadająca co najmniej średnie wykształcenie oraz ukończone szkolenie inspektora ochrony przeciwpożarowej bądź też musi ona posiadać tytuł zawodowy technika pożarnictwa.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.