Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy działalność konkurencyjna pracownika uzasadnia rozwiązanie umowy o pracę

Agnieszka Lisiecka, adwokat z Kancelarii Wardyński i Wspólnicy
Agnieszka Lisiecka, adwokat z Kancelarii Wardyński i WspólnicyDGP
13 stycznia 2009

Pracownik nie podpisał z firmą umowy o zakazie konkurencji w trakcie trwania stosunku pracy. Czy to oznacza, że zakaz taki go nie obowiązuje? Kiedy podjęcie współpracy z konkurencyjną dla pracodawcy firmą może być przyczyną wypowiedzenie umowy o pracę?

Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z powodu działalności konkurencyjnej pracownika. Jeśli pracodawca zawarł z pracownikiem na podstawie art. 1011 par. 1 k.p. umowę o zakazie konkurencji w czasie trwania stosunku pracy, podjęcie działalności konkurencyjnej przez pracownika samo w sobie będzie stanowiło wystarczającą przyczynę uzasadniającą wypowiedzenie umowy o pracę. W takiej sytuacji sam fakt naruszenia, tj. prowadzenie działalności konkurencyjnej, będzie przesądzał o zasadności wypowiedzenia umowy.

Pozostało 38% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.