Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy kandydatka do pracy powinna zgłosić przyszłemu pracodawcy fakt ciąży

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
17 grudnia 2008

Pracodawca nie może odmówić zatrudnienia kobiety tylko dla tego, że jest w ciąży, gdyż stanowiłoby to dyskryminację ze względu na płeć. Pomimo to, kobiety często obawiają się zgłoszenia faktu ciąży w chwili zawarcia umowy. Czy pracodawca może zadać takiej informacji od kandydatki do pracy?

Powyższy problem dotyka kwestii pozyskiwania przez pracodawcę danych osobowych kandydata na pracownika. Podstawową regulację w tym zakresie stanowi art. 221 k.p., określający zakres informacji, których pracodawca może żądać od kandydatów ubiegających się o pracę.

Pozostało 62% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.