Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy osoba zatrudniona w dwóch firmach otrzyma dwie odprawy emerytalne

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje Zespołem Prawa Pracy w kancelarii prawniczej Salans
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje Zespołem Prawa Pracy w kancelarii prawniczej SalansDGP
16 grudnia 2008

Pracownik zatrudniony u dwóch pracodawców, u jednego na cały etat, u drugiego na połowę etatu, zamierza przejść na emeryturę. Czy obaj pracodawcy muszą wypłacić mu odprawę emerytalną czy tylko firma, w której pracuje na cały etat?

Zgodnie z art. 921 kodeksu pracy pracownikowi spełniającemu warunki uprawniające do emerytury, którego stosunek pracy ustał w związku z przejściem na emeryturę, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia. Pracownik, który otrzymał odprawę, nie może ponownie nabyć do niej prawa. Z przepisu tego wynika, iż prawo do odprawy zostało uregulowane jako uprawnienie jednorazowe, związane z faktem przejścia na emeryturę. Pracownik, który otrzymał odprawę, już nie nabywa do niej prawa po raz drugi.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.