Kiedy wartość pracy małżonka jest kosztem podatkowym?

podatek, księgowość, finanse
Do końca 2018 r. przedsiębiorca (podatnik) nie mógł zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wartości pracy małżonka świadczonej np. na podstawie umowy o pracę.ShutterStock
16 marca 2019

Prowadzę działalność gospodarczą w zakresie handlu detalicznego sprzętem AGD. Od znajomego przedsiębiorcy słyszałem, że jego żona wykonuje dla niego usługi w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, gdyż jest to korzystniejsze podatkowo. W jakiej formie mogę zatrudnić swoją żonę tak, abym wypłacone jej wynagrodzenie mógł zaliczyć do kosztów podatkowych?

Zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 10 ustawy o PIT w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2018 r. wartość własnej pracy podatnika, jego małżonka i małoletnich dzieci (a w przypadku prowadzenia działalności w formie spółki niebędącej osobą prawną – także małżonków i małoletnich dzieci wspólników tej spółki) nie stanowiła kosztów uzyskania przychodów.

Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.