Czy możliwe jest skorygowanie pierwotnego rozliczenia?

podatek
Zdaniem NSA, jeżeli po tym okresie pozostanie nierozliczona kwota dochodu, to podatniczka będzie mogła wystąpić z roszczeniem do Skarbu Państwa o bezpodstawne wzbogacenie. ShutterStock
13 marca 2019

Art. 26 ust. 7h ustawy o PIT, który mówi, że kwota korygowanego dochodu ”może być odliczona od dochodu uzyskanego w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych„. To oznacza, że podatnik ma prawo, ale nie ma obowiązku skorzystania z tego rozwiązania.

Pozostało 97% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.