Zwrot wydatków dla pracowników mobilnych nie jest przychodem

Arkadiusz Michaliszyn prawnik, partner w CMS Cameron McKenna
Arkadiusz Michaliszyn, prawnik, partner w CMS Cameron McKennaDGP / Wojtek Górski
23 lipca 2012

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o PIT z podatku zwolnione są diety i inne należności za czas podróży służbowej pracownika – do wysokości określonej w odrębnych przepisach. Na co zwracać uwagę, stosując ten przepis?

Regulacja ta została dopełniona przez uchwałę 7 sędziów Sądu Najwyższego z 19 listopada 2008 r. (sygn. akt II PZP 11/08), zgodnie z którą „odrębne przepisy” nie mają zastosowania do pracowników, którzy jako miejsce pracy mają wskazany określony obszar, w zakresie wyjazdów w ramach tego obszaru. Sąd uznał, że tego rodzaju wyjazdy nie są podróżą służbową, zatem zwrot kosztów w oparciu o powyższe przepisy nie jest należny. Naturalnym odruchem interpretacyjnym przy zestawieniu przepisu art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o PIT (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 361 z późn. zm.) oraz uchwały SN jest uznanie, że zwroty wydatków na rzecz pracowników mobilnych w zakresie wyjazdów w obszarze, na którym świadczą pracę, nie są zwolnione. Z takim podejściem można się spotkać w wielu interpretacjach organów podatkowych oraz wyrokach. Jednak jest ono błędne.

Pozostało 52% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.