Dziennik Gazeta Prawana logo

Burmistrz przyjmie zgłoszenie powrotu do pracy od podległego pracownika

11 sierpnia 2015

Kierownik gminnej jednostki organizacyjnej zwolniony z pracy z powodu długotrwałej choroby może zgłosić żądanie ponownego zatrudnienia do wójta, burmistrza albo prezydenta miasta.

Sprawa dotyczyła byłej kierowniczki gminnego ośrodka pomocy społecznej, z którą samorząd z powodu przeciągającego się zwolnienia lekarskiego postanowił się pożegnać bez zachowania okresu wypowiedzenia. Powód? Okres jej niezdolności do wykonywania obowiązków przekroczył bowiem termin wskazany w art. 53 par. 2 pkt 2 kodeksu pracy (tj. łączny okres pobierania wynagrodzenia i zasiłku chorobowego oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące po okresie zasiłkowym).

Pozostało 86% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.