Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak zmienić obowiązywanie umowy zawartej w trybie zamówień publicznych

Małgorzata Surdek, adwokat, partner w kancelarii CMS Cameron McKenna
Małgorzata Surdek, adwokat, partner w kancelarii CMS Cameron McKennaDGP
2 września 2010

Czy dopuszczalne jest dokonywanie zmian terminu obowiązywania umowy w sprawie zamówienia publicznego w formie aneksu?

Zakazane jest wprowadzanie istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zamawiający przewidział możliwość takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki takiej zmiany. Taka regulacja zawarta jest w art. 144 ustawy z 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz.U. z 2010 r. nr 113, poz. 759).

Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.