Dziennik Gazeta Prawana logo

W jaki sposób prawidłowo zawrzeć umowę w sprawie zamówienia publicznego

Małgorzata Surdek, adwokat, partner w kancelarii CMS Cameron McKenna
Małgorzata Surdek, adwokat, partner w kancelarii CMS Cameron McKenna Fot. Wojciech GórskiDGP
5 sierpnia 2010

Czy można zawrzeć umowę w sprawie zamówienia publicznego przed zakończeniem postępowania odwoławczego ze względu na to, że zamówienie jest współfinansowane ze środków unijnych?

Zgodnie z art. 183 ust. 1 ustawy – Prawo zamówień publicznych (p.z.p.) w przypadku wniesienia odwołania zamawiający nie może zawrzeć umowy w sprawie zamówienia publicznego do czasu ogłoszenia przez Krajową Izbę Odwoławczą (KIO) orzeczenia kończącego postępowanie odwoławcze. Od tej zasady p.z.p. przewiduje wyjątek określony w ust. 2 tego artykułu. Zgodnie z nim KIO może na wniosek zamawiającego uchylić zakaz zawarcia umowy, jeżeli jej niezawarcie mogłoby wywołać negatywne skutki dla interesu publicznego przewyższające korzyści związane z koniecznością ochrony wszystkich interesów, w odniesieniu do których zachodzi prawdopodobieństwo doznania uszczerbku w wyniku czynności podjętych przez zamawiającego w postępowaniu o udzielenie zamówienia. Wyjątek ten nie może być jednak interpretowany rozszerzająco.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.