Pracownik wykorzystał w ubiegłym roku dwa dni urlopu opiekuńczego. Czy może on wystąpić o trzy dni urlopu opiekuńczego za poprzedni rok w roku bieżącym albo czy przysługuje mu ekwiwalent pieniężny za ten niewykorzystany urlop?
Nie. Pracownikowi przysługuje – w ciągu roku kalendarzowego – w celu zapewnienia osobistej opieki lub wsparcia osobie będącej członkiem rodziny lub zamieszkującej w tym samym gospodarstwie domowym, która wymaga opieki lub wsparcia z poważnych względów medycznych (art. 1731 kodeksu pracy). Pracownik może wykorzystać ten urlop jednorazowo w całości albo w częściach. Niewykorzystany w danym roku kalendarzowym urlop opiekuńczy nie przechodzi na kolejny rok. Za taki niewykorzystany urlop nie przysługuje ekwiwalent.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.