Dziennik Gazeta Prawana logo

Można obalić domniemanie niezdolności do pracy podczas pobierania świadczenia rehabilitacyjnego

pieniądze
<p>Istnieje domniemanie, że w okresie, na który ZUS przyznał świadczenie rehabilitacyjne, ubezpieczony jest niezdolny do pracy</p>Shutterstock
19 maja 2022

Wykorzystałam cały okres zasiłkowy, po czym rozpoczęłam pobieranie świadczenia rehabilitacyjnego. ZUS przyznał mi świadczenie na sześć miesięcy. Po trzech miesiącach poinformowałam pracodawcę, że chcę wrócić do pracy, ale ten stwierdził, że to niemożliwe, i rozwiązał ze mną umowę o pracę z powodu nieobecności. Czy mogę podważyć decyzję pracodawcy, udowadniając, że na dzień doręczania pisma o rozwiązaniu umowy już odzyskałam zdolność do pracy?

Kodeks pracy (dalej: k.p.) pozwala w niektórych przypadkach na rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia bez winy pracownika. Takim przypadkiem będzie określona w art. 53 par. 1 sytuacja, gdy niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:

Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.