Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy jest konieczne oskładkowanie wynagrodzenia z angażu i umowy zlecenia

Wynagrodzenie z umowy cywilnoprawnej jest oskładkowane nie tylko składką emerytalną i rentową, ale także wypadkową i chorobową.
Wynagrodzenie z umowy cywilnoprawnej jest oskładkowane nie tylko składką emerytalną i rentową, ale także wypadkową i chorobową.ShutterStock
24 kwietnia 2025

Spółka X prowadzi działalność produkcyjną. Właściciel udziałów w tej spółce posiada również udziały w spółce Y, której przedmiotem działalności jest sprzedaż internetowa towarów wyprodukowanych przez spółkę X. Spółka Y chciałaby podpisać umowy zlecenia z pracownikami spółki X. Zleceniobiorcy byliby odpowiedzialni np. za przygotowanie paczek do wysyłki. W ramach zlecenia wykonywaliby inne czynności niż te w ramach obowiązków pracowniczych. Czy ZUS mimo to może nakazać łączne oskładkowanie wynagrodzenia z etatu i umowy zlecenia?

W rozpatrywanym stanie faktycznym nie można z góry przesądzić, że zleceniobiorca zostanie uznany za pracownika i spółka X będzie musiała opłacać za niego składki od wynagrodzenia uzyskanego w spółce Y. Jednak fakt powiązania kapitałowego między spółkami będzie dla ZUS argumentem za zastosowaniem art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: ustawa systemowa).

Pozostało 93% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.