Zatrudniamy kobietę na umowę-zlecenie, z której została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych i zdrowotnego. Czy zawarcie z tą osobą dodatkowo umowy o dzieło powoduje, że od wynagrodzenia z tej umowy powinny być naliczane wszystkie składki?
Nie. Umowa o dzieło nie stanowi samoistnego tytułu do ubezpieczeń społecznych, gdyż taki tytuł nie został wymieniony w art. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Wobec tego osoba, która wykonuje umowę o dzieło, nie powinna być zgłaszana do żadnych ubezpieczeń oraz od wypłacanego jej wynagrodzenia nie powinny być opłacane żadne składki. Od tej zasady jest wyjątek. Dotyczy on umowy o dzieło zawartej z własnym pracownikiem.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
