Kontrola czasu pracy nie przy użyciu odcisków palców

czas, zegar
Gromadzone i przetwarzane dane powinny być merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane. ShutterStock
4 lutego 2016

Czy zgoda pracownika na ewidencjonowanie czasu pracy przy wykorzystaniu jego danych biometrycznych (odcisku palca) wystarcza do zastosowania takiego rozwiązania?


Brak równowagi w relacji pracodawca pracownik stawia pod znakiem zapytania dobrowolność w wyrażeniu zgody na pobieranie i przetwarzanie danych biometrycznych pracownika. Tak wynika z wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 6 września 2011 r. (sygn. I OSK 1476/10). Artykuł 221 k.p. zawiera enumeratywne wyliczenie danych, których pracodawca może żądać od pracownika. Natomiast zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 2135 ze zm.), do której k.p. odwołuje się w zakresie nieuregulowanym, przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę. Jednak w opinii NSA uznanie wyrażenia przez pracownika zgody na przetwarzanie jego danych biometrycznych, w szczególności linii papilarnych, za okoliczność legalizującą pobranie od niego innych danych niż te wskazane w art. 221 k.p., stanowiłoby obejście tego przepisu.

Pozostało 49% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.