Pracownik nie wykorzystał jeszcze urlopu wypoczynkowego, do którego prawo nabył w poprzednim roku. Kiedy przedawni się prawo do tego wypoczynku?
Pracownikowi przysługuje niezbywalne prawo do urlopu wypoczynkowego. Zgodnie z art. 161 k.p. pracodawca jest obowiązany go udzielić zatrudnionemu w roku, w którym ten nabył do niego prawo. Wyjątkowo w sytuacji kiedy urlop nie zostanie wykorzystany w tym terminie, powinien być udzielony najpóźniej do 30 września następnego roku kalendarzowego (art. 168 k.p.). Do 1 stycznia 2012 r. obowiązywała jednak inna regulacja, zgodnie z którą zaległego wypoczynku należało udzielać najpóźniej do 31 marca następnego roku.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.