O transferze zakładu trzeba powiadomić radę pracowników

Paweł Krzykowski, Adwokat w kancelarii Salans
Paweł Krzykowski, Adwokat w kancelarii SalansDGP
31 stycznia 2012

Czy pracodawca ma obowiązek konsultować z radą pracowników planowane przejście zakładu pracy lub jego części, o którym mowa w art. 231 kodeksu pracy?

Zgodnie z art. 261 ustawy o związkach zawodowych w razie przejścia zakładu pracy lub jego części na nowego pracodawcę, dotychczasowy i nowy pracodawca są obowiązani do poinformowania na piśmie działających u każdego z nich zakładowych organizacji związkowych o przewidywanym terminie tego przejścia, jego przyczynach, prawnych, ekonomicznych oraz socjalnych skutkach dla swoich pracowników, a także zamierzonych działaniach dotyczących warunków zatrudnienia tych pracowników. Jeżeli u pracodawców objętych transferem nie działają zakładowe organizacje związkowe, zgodnie z art. 231 par. 3 k.p. oni są zobowiązani poinformować o transferze swoich pracowników.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.