Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy z pensji pracownika można potrącić nierozliczone wydatki ze służbowej karty kredytowej

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
18 lutego 2011

Pracownik otrzymał od pracodawcy kartę kredytową w celu dokonywania wydatków w celach służbowych. Pod koniec miesiąca nie rozliczył się jednak ze wszystkich wydatkowych kwot. Część płatności z karty była dokonana w celach prywatnych. Czy pracodawca może bez zgody pracownika pomniejszyć jego wynagrodzenie o kwotę nierozliczonych wydatków dokonanych z karty?

Zmniejszenie wynagrodzenia przypadającego pracownikowi do wypłaty poprzez odliczenie pewnych należności pracodawcy wobec pracownika stanowi potrącenie uregulowane w kodeksie cywilnym (art. 498 – 505 k.c.). Potrącenie jest dopuszczalne w sytuacji, gdy dwie osoby są względem siebie jednocześnie dłużnikiem i wierzycielem, a ich wzajemne wierzytelności, których przedmiotem są pieniądze lub rzeczy oznaczone co do gatunku, są wymagalne i mogą być dochodzone przed sądem. Wskutek potrącenia obie wierzytelności umarzają się nawzajem do wysokości wierzytelności niższej.

Pozostało 13% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.