Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pomoc z funduszu socjalnego można uzależnić od okazania rocznego zeznania podatkowego

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
28 października 2010

Ustawa o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych uzależnia przyznanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z funduszu od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z jego środków. Przepisy nie określają jednak sposobu, w jaki ma nastąpić weryfikacja, czy dany pracownik spełnia ustalone kryterium socjalne. Czy pracodawca może żądać od pracownika okazania rocznego zeznania podatkowego?

Ewentualna weryfikacja w oparciu o dokument PIT (zawierający dane osobowe) musi mieć miejsce z uwzględnieniem ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Zgodnie z jej art. 23 ust. 1 pkt 2 przetwarzanie danych osobowych jest możliwe, gdy jest to niezbędne do zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa. W omawianej sytuacji uprawnienie, o którym mowa w art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych, występuje. Jest to uprawnienie do pomocy socjalnej z funduszu. Pozostaje więc już tylko pytanie, czy PIT jest niezbędny do jego realizacji. Niezbędność ta nie wynika z samej ustawy o ZFŚS. Może jednak wynikać z innych przepisów prawa pracy. W tym przypadku z regulaminu zasad wykorzystania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, który w świetle art. 9 par. 1 k.p. stanowi źródło prawa pracy.

Pozostało 21% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.