Na jakich zasadach prokurent zatrudniony na umowę o pracę odpowiada za swoje błędy

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
14 października 2010

Członek zarządu odpowiada za szkodę wyrządzoną spółce przy wykonywaniu swojej funkcji w zarządzie na zasadach ogólnych, tzn. do pełnej wysokości. Będzie tak również, gdy jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę. Czy sytuacja wygląda analogicznie, gdy szkodę wyrządził prokurent?

Zasady ponoszenia odpowiedzialności przez pracownika za szkodę wyrządzoną pracodawcy są uregulowane w art. 114 – 119 k.p. Zgodnie z nimi, jeżeli szkoda została wyrządzona nieumyślnie, odpowiedzialność pracownika jest ograniczona do kwoty jego trzymiesięcznego wynagrodzenia. To ograniczenie nie ma zastosowania, gdy pracownik jest zatrudniony na stanowisku członka zarządu, a szkoda powstała w wyniku wykonywania jego obowiązków z zakresu zarządzania. W takiej sytuacji wyłączone będzie limitowanie odszkodowania wynikające z przepisów prawa pracy. Tak wynika z wyroku Sądu Najwyższego z 17 grudnia 2003 r. (IV CK 305/02).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.