Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy można uznać, że wysłane listem wypowiedzenie umowy o pracę zostało doręczone

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
9 września 2010

Wśród wielu pracodawców panuje przekonanie, że upływ ostatniego dnia terminu drugiego awiza oznacza skuteczne doręczenie wypowiedzenia (lub oświadczenia o rozwiązaniu umowy bez wypowiedzenia) złożonego pracownikowi, który jest nieobecny np. z powodu choroby. Czy tak jest w rzeczywistości?

Przepisy kodeksu pracy nie regulują tej kwestii. Dlatego na podstawie art. 300 k.p. stosujemy przepisy prawa cywilnego. Zgodnie z art. 61 k.c. oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią (por. wyrok SN z 16 marca 1995 r., I PRN 2/95, OSNP 1995/18/229). W przypadku wysłania pracownikowi pocztą oświadczenia o rozwiązaniu umowy o pracę istotne zatem będzie, czy pracownik miał faktyczną możliwość zapoznania się z treścią korespondencji, a nie to, czy ją przeczytał.

Pozostało 38% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.