Dziennik Gazeta Prawana logo

Jakiego odszkodowania można się domagać za niezawarcie przyrzeczonej umowy o pracę

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy Fot. Arch.DGP
4 sierpnia 2010

Jeśli potencjalny pracodawca uchyla się od zawarcia przyrzeczonej umowy o pracę, niedoszły pracownik może żądać między innymi odszkodowania. Czy odszkodowanie należne pracownikowi powinno uwzględniać wynagrodzenie gwarantowane przyrzeczoną umową?

W przypadku odmowy przez pracodawcę zawarcia przyrzeczonej umowy o pracę niezatrudnionemu pracownikowi przysługuje roszczenie o naprawienie szkody, jaką poniósł przez to, że liczył na zawarcie tej umowy (art. 390 par. 1 k.c. w zw. z art. 300 k.p). Dokonując interpretacji pojęcia szkody podlegającej naprawieniu, Sąd Najwyższy wskazał, iż z reguły będą to zarobki utracone przez osobę ubiegającą się o zatrudnienie wskutek pozostawania bez pracy.

Pozostało 24% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.