Czy pracownicy nieobjęci zakazem konkurencji muszą chronić tajemnice firmy

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
7 stycznia 2010

Umowy o zakazie konkurencji to jeden ze sposobów ochrony tajemnic firmy. Umowy te nie są zawierane ze wszystkimi zatrudnionymi. Czy pracownicy nieobjęci zakazem konkurencji mogą swobodnie dysponować informacjami poufnymi pracodawcy?

Niezawarcie z pracownikami umów o zakazie konkurencji nie oznacza, że mogą oni swobodnie dysponować informacjami poufnymi pracodawcy. Na wszystkich pracownikach ciąży bowiem zakaz przekazywania, ujawnienia lub wykorzystania informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa szefa albo ich nabywania od osoby nieuprawnionej, jeżeli zagraża to interesowi pracodawcy lub narusza ten interes. Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których pracodawca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności (art. 11 ust. 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji).

Pozostało 19% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.