Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pracownik otrzymujący nienależny zasiłek chorobowy jest chroniony przed zwolnieniem

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
25 listopada 2009

Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić w okresie pobierania przez pracownika zasiłku chorobowego z tytułu niezdolności do pracy. Czy pracownik podlega tej ochronie, nawet jeśli otrzymuje nienależnie zasiłek chorobowy?

Kodeks pracy przewiduje możliwość rozwiązania z pracownikiem umowy o pracę bez wypowiedzenia, jeśli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze trzy miesiące (art. 53 par. 1 pkt 1 lit. b) k.p.). Na gruncie tego przepisu powstaje pytanie, czy chodzi w nim o faktyczne pobieranie zasiłku chorobowego czy też o okres przysługiwania prawa do tego świadczenia.

Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.