Czy można ponownie wypowiedzieć umowę o pracę na podstawie tych samych przyczyn

Bartłomiej Raczkowski, partner Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
22 października 2009

Czy po przywróceniu pracownika do pracy wyrokiem sądu ze względu na formalne wady wypowiedzenia pracodawca może ponownie wypowiedzieć umowę o pracę z powołaniem się na przyczyny, które leżały u podstaw poprzedniego wypowiedzenia?

W świetle art. 45 par. 1 kodeksu pracy wypowiedzenie umowy o pracę może być nieuzasadnione lub naruszać przepisy o wypowiadaniu tych umów. Są to dwa rodzaje wadliwości rozwiązania umowy o pracę, a każdy z nich stanowi samodzielną podstawę orzeczenia o bezskuteczności wypowiedzenia, względnie przywrócenia pracownika do pracy albo zasądzenia na jego rzecz odszkodowania.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.