Członkowie zarządów spółek rzadko dokonują samodzielnie czynności z zakresu prawa pracy. Z reguły czynności te wykonywane są przez inne osoby. Czy wypowiedzenie złożone pracownikowi przez osobę, która nie ma należytego upoważnienia, jest ważne?
Zgodnie z art. 31 k.p. czynności z zakresu prawa pracy nie musi dokonywać bezpośrednio pracodawca. W spółkach nie musi więc być to zarząd, a w zakładach prowadzonych przez osoby fizyczne, nie musi to być sam przedsiębiorca-właściciel. Mogą oni upoważniać do wykonywania za nich tych czynności dowolnie przez siebie wybrane osoby. W praktyce jest tak w większości przypadków – najczęściej czynności z zakresu prawa pracy dokonują właśnie osoby wyznaczone. Prawidłowość upoważnień często budzi wątpliwości. Najdonioślejsza w praktyce jest sytuacja, gdy osoba z nieprawidłowym pełnomocnictwem lub w ogóle bez pełnomocnictwa zwalnia pracownika.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)