Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy klauzula dopuszczająca wypowiedzenie umowy musi być w formie pisemnej

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
21 października 2009

Rozwiązanie za dwutygodniowym wypowiedzeniem umowy o pracę zawartej na czas określony jest możliwe, jeśli strony przy jej zawieraniu przewidzą taką ewentualność. Czy dla swej skuteczności postanowienie w tym zakresie powinno zostać zamieszczone w pisemnej umowie o pracę?

Zgodnie z art. 33 kodeksu pracy możliwość wcześniejszego rozwiązywania za wypowiedzeniem umowy o pracę na czas określony, zawartej na okres dłuższy niż sześć miesięcy, uzależniona jest od wprowadzenia do treści umowy odpowiedniego postanowienia. Dopuszczalność wypowiedzenia umowy o pracę na czas określony nie powstaje zatem z mocy prawa, lecz z woli stron wyrażonej przy zawieraniu tego rodzaju umowy. W praktyce powstały wątpliwości, czy klauzula dotycząca rozwiązania umowy w drodze wypowiedzenia musi stanowić element treści zasadniczej umowy o pracę, czy też może wynikać z odrębnych ustaleń stron.

Pozostało 33% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.