Od 15 października obowiązują nowe przepisy dotyczące zasad używania języka polskiego w dokumentach z zakresu prawa pracy. Czy umowa z obcokrajowcem może być sporządzona w jego języku ojczystym?
Ustawa z 27 sierpnia 2009 r. o zmianie ustawy o języku polskim (Dz.U. nr 161, poz. 1280) wprowadziła nowe zasady sporządzania wersji językowych umów o pracę i innych dokumentów związanych ze stosunkiem pracy. Zgodnie ze znowelizowanym art. 8 ustawy o języku polskim, jeśli pracownik jest obywatelem Rzeczpospolitej Polskiej jego umowa o pracę oraz inne dokumenty związane z jego stosunkiem pracy muszą być sporządzone w polskiej wersji językowej, przy czym obok niej mogą być również sporządzone obcojęzyczne wersje.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
