Czy nowy pracodawca może przejąć pracownika z zaległym urlopem

Agnieszka Lisiecka, adwokat z Kancelarii Wardyński i Wspólnicy
Agnieszka Lisiecka, adwokat z Kancelarii Wardyński i WspólnicyDGP
16 września 2008

Pracodawca, za zgodą pracownika, zamierza z dniem 1 października przenieść go do spółki zależnej. Pracownik wykorzystał 10 dni urlopu, pozostałe 16 dni ma zaplanowane na grudzień i zależy mu, aby wykorzystać je wszystkie w tym terminie i w naturze. Nowy pracodawca wyraża na to zgodę. Czy w takiej sytuacji dotychczasowy pracodawca musi wypłacić pracownikowi ekwiwalent za niewykorzystany urlop?

W przypadku niewykorzystania przez pracownika przysługującego mu urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny (art. 171 par. 1 k.p.). Jeżeli zatem przeniesienie pracownika wiąże się z rozwiązaniem z nim umowy o pracę przez dotychczasowego pracodawcę i nawiązanie kolejnego stosunku pracy z nowym pracodawcą, co do zasady dotychczasowy pracodawca ma obowiązek wypłaty ekwiwalentu za niewykorzystany do dnia rozwiązania stosunku pracy urlop (oczywiście w wymiarze proporcjonalnym do okresu zatrudnienia). W tym przypadku zatem pracodawca powinien wypłacić pracownikowi ekwiwalent za dziesięć dni urlopu (26 x 9/12 daje 20 dni urlopu, 20-10 = 10).

Pozostało 46% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.