Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak chroniony jest stosunek pracy działaczy pozazakładowych organizacji związkowych

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
10 września 2008

Pracownikowi pełniącemu z wyboru funkcję związkową poza zakładową organizacją związkową, korzystającemu z określonych w ustawie o związkach zawodowych zwolnień od pracy, przysługuje ochrona przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem stosunku pracy bez uzyskania uprzedniej zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej. Czy we wszystkich okresach nieświadczenia pracy pracownik korzysta z takiej ochrony?

Z treści przepisu art. 39 ust. 9 ustawy o związkach zawodowych wynika, iż pracownicy pełniący z wyboru funkcję związkową poza zakładem pracy objęci są szczególną ochroną stosunku pracy w okresie korzystania z urlopu bezpłatnego bądź zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy oraz przez rok po upływie tych okresów. Z kolei art. 25 ustawy, będący przepisem podstawowym w zakresie uprawnień dotyczących zwolnień o pracy, przewiduje dla tej kategorii pracowników prawo do urlopu bezpłatnego oraz prawo do zwolnienia od pracy zawodowej na czas wykonania doraźnej czynności wynikającej z funkcji związkowej poza zakładem pracy. Zestawiając oba te przepisy, niejasne staje się, w jakich okresach nieświadczenia pracy pracownik korzysta ze szczególnej ochrony stosunku pracy.

Pozostało 14% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.