Czy pracownik przywrócony do pracy powinien zwrócić wypłaconą mu odprawę

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
6 sierpnia 2009

Pracodawca postanowił rozwiązać z pracownikiem umowę o pracę w ramach zwolnień grupowych. Wręczył mu wypowiedzenie oraz wypłacił odprawę pieniężną. Pracownik wniósł pozew do sądu pracy. Zapadło orzeczenie o przywróceniu go do pracy. Sąd zasądził od pracodawcy wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy. Czy w takim przypadku pracownik musi zwrócić odprawę?

Zgodnie z art. 8 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, pracownikowi objętemu zwolnieniami grupowymi należy się odprawa pieniężna.

Pozostało 63% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.