Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy pracownikowi przysługuje wynagrodzenie za cały okres pozostawania bez pracy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
29 lipca 2009

Pracownikom objętym szczególną ochroną trwałości stosunku pracy przysługuje, w razie przywrócenia do pracy po bezprawnym wypowiedzeniu umowy, wynagrodzenie za cały okres pozostawania bez pracy. Czy wynagrodzenie w tej wysokości otrzyma również pracownik, któremu ochronę przed rozwiązaniem umowy gwarantują przepisy porozumienia zbiorowego?

Na podstawie art. 47 k.p. pracownikowi, któremu wypowiedziano umowę o pracę z naruszeniem przepisów i który podjął pracę w następstwie przywrócenia do pracy, przysługuje wynagrodzenie za cały okres pozostawania bez pracy, jeśli był on objęty szczególną ochroną przed wypowiedzeniem umowy o pracę na mocy uregulowań kodeksowych (art. 39 i 177 k.p.) lub z mocy przepisu szczególnego. Poprzez określenie z mocy przepisu szczególnego należy rozumieć przepisy rangi ustawowej powszechnie obowiązującego prawa pracy. Natomiast przepisy zawarte w porozumieniach zbiorowych (zarówno tych opartych na ustawie, przez co stanowią źródła prawa pracy, jak i tych bez umocowania ustawowego) dotyczą jedynie podmiotów, które są objęte ich treścią i nie mają charakteru przepisów powszechnie obowiązujących.

Pozostało 21% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.