Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy w razie śmierci pracownika jego roszczenie o przywrócenie do pracy podlega sukcesji

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
27 maja 2009

Roszczenie o odszkodowanie z tytułu wadliwego rozwiązania umowy o pracę, w razie śmierci pracownika w toku toczącego się postępowania sądowego, przechodzi na określonych członków jego rodziny lub spadkobierców. Jak wygląda sytuacja, gdy pracownik przed śmiercią dochodził wyłącznie roszczenia o przywrócenie do pracy?

Zgodnie z przepisem art. 631 par. 2 k.p. określającym zasady następstwa prawnego w zakresie praw majątkowych ze stosunku pracy po zmarłym pracowniku, tego rodzaju prawa majątkowe przechodzą w pierwszej kolejności na małżonka oraz inne osoby spełniające warunki do uzyskania renty rodzinnej, zgodnie z przepisami o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. W razie braku takich osób prawa majątkowe po zmarłym pracowniku wchodzą do spadku i podlegają dziedziczeniu na ogólnych zasadach (art. 922 i nast. kodeksu cywilnego).

Pozostało 62% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.