Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy mija termin na złożenie sprzeciwu od kary porządkowej

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem prawa pracy w kancelarii Salans
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem prawa pracy w kancelarii SalansDGP
10 lutego 2009

Pracodawca wystąpił z wnioskiem o ukaranie pracownika naganą. Decyzję o ukaraniu wręczono pracownikowi w dziale kadr 5 lutego. Termin na złożenie sprzeciwu od tej decyzji to 7 dni. Jak liczyć upływ tego terminu? Czy od dnia zawiadomienia o ukaraniu czy też od dnia następnego po tym dniu?

Zgodnie z art. 112 k.p. w przypadku gdy zastosowanie kary prządkowej (upomnienia, nagany lub kary pieniężnej) nastąpiło z naruszeniem przepisów prawa, pracownik może w ciągu siedmiu dni od zawiadomienia go o ukaraniu wnieść sprzeciw. Jest to procedura wewnątrzzakładowa, więc sprzeciw adresowany jest do pracodawcy. Pracodawca ma 14 dni na uwzględnienie bądź odrzucenie sprzeciwu. Nieodrzucenie sprzeciwu w tym terminie jest równoznaczne z jego uwzględnieniem.

Pozostało 22% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.