Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak opodatkowane są świadczenia związane z działalnością socjalną pracodawcy

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP
28 czerwca 2011

W jaki sposób limitowane są zwolnienia z PIT świadczeń pracowników otrzymanych w związku z działalnością socjalną pracodawcy?

Do przychodów ze stosunku pracy zalicza się zarówno otrzymane przez pracownika pieniądze, jak i wartość pieniężną świadczeń w naturze, świadczenia pieniężne ponoszone za pracownika oraz wartość innych nieodpłatnych świadczeń. Dotyczy to również świadczeń związanych z działalnością socjalną zakładu pracy, przy czym w tym wypadku ustawodawca przewidział zwolnienie limitowane. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 67 ustawy o PIT wolna od podatku jest wartość otrzymanych przez pracownika świadczeń rzeczowych oraz pieniężnych, sfinansowanych w całości ze środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (ZFŚS) lub funduszy związków zawodowych łącznie do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 380 zł. Warunkiem dodatkowym jest, aby przyznane świadczenia pozostawały w związku z działalnością socjalną pracodawcy, o której mowa w ustawie o ZFŚS.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.