Czy podmioty powiązane sporządzają analizę rynkowości cen

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
15 czerwca 2010

Sporządzanie dokumentacji cen transferowych ma na celu ograniczenie zaniżania podstawy opodatkowania przez stosowanie nierynkowych cen przez podmioty powiązane. Czy dokumentacja powinna zawierać analizę rynkowości cen?

Niezbędne elementy, jakie powinna zawierać dokumentacja cen transferowych, zostały określone w art. 9a ustawy o CIT. Wymienia on m.in. prezentację metody i sposobu kalkulacji zysków oraz określenie ceny transakcji. Z przepisu nie wynika wprost, czy dokumentacja powinna uwzględniać analizy porównawcze potwierdzające rynkowość cen transakcji zawieranych z podmiotami powiązanymi.

Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.