"Organ podatkowy nie musi każdej umowy przedkładać w sądzie"

Antoni Hanusz, profesor, sędzia Naczelnego Sądu Administracyjnego, członek Rady Legislacyjnej przy Prezesie Rady Ministrów
Antoni Hanusz, profesor, sędzia Naczelnego Sądu Administracyjnego, członek Rady Legislacyjnej przy Prezesie Rady MinistrówDGP
21 maja 2009

Trzy pytania do ... ANTONIEGO HANUSZA, profesora, sędziego Naczelnego Sądu Administracyjnego, członka Rady Legislacyjnej przy Prezesie Rady Ministrów - Czy obowiązujące przepisy wymuszają na organach podatkowych „bieganie” do sądu powszechnego z każdą umową cywilnoprawną?

– Oczywiście, że nie. W świetle art. 122 Ordynacji podatkowej organy podatkowe w toku postępowania obowiązane są do podejmowania wszelkich niezbędnych działań w celu dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz załatwienia sprawy.

Pozostało 74% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.