Dziennik Gazeta Prawana logo

Prawo do nieruchomości nie musi być składnikiem przedsiębiorstwa

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan LovellsDGP
17 listopada 2011

Otrzymanie udziałów w zamian za aport w postaci przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części nie stanowi przychodu opodatkowanego CIT. Czy w skład zorganizowanej części przedsiębiorstwa musi wchodzić prawo do nieruchomości?

Z uwagi na wyłączenie nabycia takiego aportu z pojęcia przychodu wynikające z art. 12 ust. 1 pkt 7 ustawy o CIT, wykładnia legalnej definicji zorganizowanej części przedsiębiorstwa ma istotne znaczenie praktyczne. Zgodnie z art. 4a pkt 4 ustawy o CIT zorganizowana część przedsiębiorstwa to organizacyjnie i finansowo wyodrębniony w istniejącym przedsiębiorstwie zespół składników materialnych i niematerialnych, w tym zobowiązania, przeznaczonych do realizacji określonych zadań gospodarczych, który zarazem mógłby stanowić niezależne przedsiębiorstwo samodzielnie realizujące te zadania.

Pozostało 56% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.