Dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości może być zwolniony z opodatkowania. Jak stosować zwolnienie, gdy dochód ze zbycia nieruchomości stanowiącej majątek osobisty małżonka jest przeznaczony na spłatę wspólnie zaciągniętego kredytu?
Na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o PIT zwolniony z opodatkowania jest dochód (lub jego część) z odpłatnego zbycia nieruchomości, jeżeli od dnia odpłatnego zbycia do dwóch lat od końca roku podatkowego, w którym ono nastąpiło, przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości zostanie wydatkowany na własne cele mieszkaniowe. Za takie wydatki uważa się m.in. wydatki na spłatę kredytu wraz z odsetkami zaciągniętego przez podatnika przed dniem uzyskania przychodu z odpłatnego zbycia nieruchomości na nabycie: budynku lub lokalu mieszkalnego, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub do domu jednorodzinnego, gruntu pod budowę budynku mieszkalnego, budowę, rozbudowę, nadbudowę, przebudowę lub remont własnego budynku mieszkalnego.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
